26 april 2021
Lyssna

Tips som underlättar att prata med unga om alkohol

Valborgsmässoafton och våren står för dörren. Med det kommer också tillfällen då alkoholkonsumtionen bland unga ofta ökar. Som förälder till en tonåring kan det ibland vara svårt att ta de där samtalen om alkohol och droger. Men det finns tips att få.

Allt fler föräldrar avstår idag från att köpa ut alkohol till sina ungdomar, men det finns fortfarande myter som gör att en del tror att det är tryggare att köpa ut än att unga får tag på alkohol på annat sätt. Undersökningar visar däremot att de flesta unga låter bli att dricka om de inte får tag på alkohol från någon de känner.

Detta kan föräldrar och viktiga vuxna göra

Föräldrar och andra viktiga vuxna spelar en viktig roll för ungas beteenden och det finns flera saker du kan göra, gärna tillsammans med andra vuxna.

Prata med din tonåring

Tonårsparlören skickas ut till alla föräldrar och viktig vuxen till en 14-åring. Kortfilmen “Tonårsparlören - The Movie” ger dig som vuxen värdefulla tips kring samtalen hemma.

Se filmen och läs tonårsparlören på iq.se,länk till annan webbplats

Prata med andra föräldrar

"Ja men alla andra får ju" är ett argument som ofta dyker upp i samtalen mellan vuxen och tonåring. Genom att prata med andra föräldrar och ha gemensamma regler blir det tydligare att argumentet “alla andra får” oftast inte stämmer.

Fler tips och råd om dialog finner du på tänkom.nu.länk till annan webbplats

Föreläsningar med fokus på dialogen hemma

Härryda kommun arrangerar under våren tre digitala och kostnadsfria föräldraföreläsningar med fokus på dialogen hemma.

Tre föreläsningar med tips till tonårsföräldrar.

Öka närvaron av vuxna ute

Att nattvandra innebär att vuxna träffas för att gemensamt röra sig ute på fredags-och lördagskvällar och på så vis finnas till hands för våra barn och ungdomar. Även om du inte nattvandrar så är det bra om fler vuxna finns i miljöer där unga är.

Nattvandra och skapa en tryggare miljö för ungdomar.

Tipsa vid misstänkt langning

Om du misstänker att en vuxen langar alkohol till minderåriga kan du tipsa polisen på telefon 114 14 .

Kontakt

Elin Wallner, verksamhetsutvecklare
elin.wallner@harryda.se