9 juni 2020
Lyssna

Skolavslutning i coronatider

Tre tonårsflickor som står på en gräsmatta och grillar.

Även om det är allt färre tonåringar som dricker alkohol är det en hel del tonåringar som tänker att fest och alkohol hör skolavslutningen till. Alkohol ökar risken för att råka illa ut, och fester och fylla ökar även risken för smittspridning av covid-19.

I år är det extra viktigt att du som är tonårsförälder pratar ihop dig med din tonåring och med andra vuxna, kring hur skolavslutningen kan firas på ett alternativt med samtidigt kul sätt. Och hur den inte ska firas.

Vi ser en extra stor risk att många unga vill samlas på kvällen det här året, eftersom skolornas firande sker i mindre format och den traditionsenliga festen för niorna är inställd på grund av corona, säger Gunilla Cederberg, enhetschef utveckling och stöd inom utbildning och kultur i Härryda kommun.
Ungdomarna ska få känna glädje och fira att sommarlovet är här, och vi behöver hjälpa dem att kunna göra det utan att de utsätter sig för risker.

Härryda kommun kommer att ha fyra fältassistenter i tjänst under dagen och kvällen som har kontakt med polisen. Kommunens fältassistenter nås på telefon: 031-724 84 84. Även flera av kommunens mötesplatser för ungdomar kommer att hålla extra öppet mellan klockan 17-23. Till exempel Studio 13 i Landvetter och Studio 11 i Mölnlycke.

Ta hjälp av Tonårsparlören

Det är inte alltid så lätt att vara tonåring, men det är inte så lätt att vara tonårsförälder heller. Det finns många frågor och funderingar som lätt kan uppstå när barn slutar vara barn och istället blir tonåringar. Ska man bjuda tonåringar på alkohol hemma? Vad gör man när tonåringen inte gör som man kommit överens om?

I en nationell undersökning som IQ gjort bland ungdomar mellan 14–17 år svarar nio av tio (93 procent) att de tycker att det är bra att föräldrar pratar med sina barn om alkohol. Undersökningen visade också att:

  • Nio av tio tonåringar tycker att det är bra att föräldrar hjälper till med anledningar att säga nej till alkohol.
  • 88 procent svarar att det är bra om föräldrar har tydliga regler kring hur de ser på alkohol.
  • 77 procent tycker att det är bra om föräldrar sitter uppe och väntar när barnen har varit ute på kvällen.
  • Drygt hälften (54 procent) uppger att främsta anledningen till att tonåringar under 18 år dricker alkohol är ”för att kompisarna gör det, för att passa in.”
  • Nio av tio tycker att det är bra att föräldrar inte dricker så mycket alkohol själva.

Här kan du som förälder få tips på hur du pratar med din tonåring (pdf)PDF

Broschyren Tonårsparlören stående

Tonårsparlören är en handbok för föräldrar om ungdomar och alkohol. Den innehåller tips, argument och fakta som kan göra livet som tonårsförälder lite lättare. Tonårsparlören skickas ut till de vårdnadshavare med barn som fyller 14 år i år. På tonarsparloren.selänk till annan webbplats hittar du samtliga texter från boken på såväl svenska, engelska, arabiska, somaliska, dari och tigrinja.

Här kan du läsa mer om tonårsparlören på andra språk än svenska.länk till annan webbplats

Om du vill ha Tonårsparlören hemskickad går det att beställa ett exemplar av boken utan kostnad på tonarsparloren.selänk till annan webbplats. Boken finns även i Systembolagets butiker.

Kontakt

Gunilla Cederberg, enhetschef utvecklings- och stödenheten inom sektorn för utbildning och kultur 
031-724 67 17
gunilla.cederberg@harryda.se