Denna nyhet är äldre än sex månader och är kanske inte aktuell längre.
30 april 2020
Lyssna

Så pratar du om alkohol med din tonåring

ölburkar, plastglas i gräset

Årets valborgsfirande kommer att se annorlunda ut. Men även om många kommer att stanna hemma och fira in våren, så är behovet av att prata om alkohol med sin tonåring lika stort.

- Vi tror att många ungdomar har ett stort behov av att samlas i år på grund av de rådande omständigheterna. Coronaviruset har gjort att många aktiviteter för ungdomar är inställda och det är färre vuxna som rör sig ute på stan. Därför är det extra viktigt att man som förälder pratar om alkohol med sin tonåring, säger Gunilla Cederberg, enhetschef för Utvecklings- och stödenheten i Härryda kommun.

Härryda kommun kommer att ha två fältassistenter i tjänst under valborgskvällen som har kontakt med polisen. Även flera av kommunens mötesplatser för ungdomar kommer att hålla öppet som vanligt under valborgskvällen. Till exempel Studio 13 i Landvetter och Studio 11 i Mölnlycke.

Ta hjälp av Tonårsparlören

Det är inte alltid så lätt att vara tonåring, men det är inte så lätt att vara tonårsförälder heller. Det finns många frågor och funderingar som lätt kan uppstå när barn slutar vara barn och istället blir tonåringar.

Ska man bjuda tonåringar på alkohol hemma? Vad gör man när tonåringen inte gör som man kommit överens om?

punktlista med tips till föräldrar
bild på boken Tonårsparlören

Tonårsparlören är en handbok för föräldrar om ungdomar och alkohol. Den innehåller tips, argument och fakta som kan göra livet som tonårsförälder lite lättare. Tonårsparlören skickas ut till de vårdnadshavare med barn som fyller 14 år i år veckan innan valborg. På tonarsparloren.se Länk till annan webbplats. hittar du samtliga texter från boken på såväl svenska, engelska, arabiska, somaliska, dari och tigrinja.

Här kan du läsa mer om tonårsparlören på andra språk än svenska. Länk till annan webbplats.

Om du vill ha Tonårsparlören hemskickad går det att beställa ett exemplar av boken utan kostnad på tonarsparloren.se Länk till annan webbplats.. Boken finns även i Systembolagets butiker.

Kontakt

Gunilla Cederberg, enhetschef Utvecklings- och stödenheten
031-724 67 17
gunilla.cederberg@harryda.se