Denna nyhet är äldre än sex månader och är kanske inte aktuell längre.
18 december 2019
Lyssna

Kreativa elever på Önnerödsskolan vann pris i tekniktävling

Eleverna i Önnerödsskolans årskurs fem deltog i år i Chalmers tekniktävling "Rädda ägget". Bland tävlingsbidrag från över 2000 barn, stack klass 5A:s konstruktion "Glasszilla" ut som den mest kreativa lösningen. Priset för detta delades ut av årets Nobelpristagare i fysik, Didier Queloz.

Nedsläpp av ägg från 15 meters höjd, under tekniktävlingen "Rädda ägget" på Chalmers. Foto: Johan Bodell

Tävlingen "Rädda ägget" går ut på att eleverna ska paketera ett ägg på ett sådant sätt att det går att släppa från 15 meters höjd utan att det spricker. Priser delas ut i tre kategorier: den tekniskt smartaste lösningen, den roligaste och mest kreativa lösningen, samt bästa presentation.

Konstruktionen "Glasszilla", av klass 5 A på Önnerödsskolan i Landvetter vann pris i Chalmers årliga tävling Rädda Ägget.

"Glasszilla" av klass 5A, Önnerödsskolan.

Glassig vinst

Över 2 000 elever från Västsverige deltog i tävlingen den 6 och 7 november 2019. De tre vinnande klasserna fick sedan komma tillbaka till Chalmers den 13 december för att ta emot sina priser ur årets Nobelpristagare i fysiks, Didier Queloz, hand. Priset för roligaste och mest kreativa lösningen gick till klass 5A från Önnerödsskolan, där elever tagit fram konstruktionen "Glasszilla", formad som en glasstrut med fallskärm.

Johanna Englund är lärare i NO/teknik för femteklassarna på Önnerödsskolan:

– De år jag undervisar femteklassare brukar vi vara med i den här tävlingen. Den handlar om något verkligt och vi jobbar för ett mål – att bygga konstruktioner som ska rädda ägget. Genom det arbetet får eleverna en inblick i vilka faktorer som påverkar när ägget faller genom luften och landar på marken. Det är ett kul sätt att lära om olika tekniska begrepp, som luftmotstånd, aerodynamik och deformationszoner.

– Alla tre klasserna har jobbat aktivt och engagerat med detta under hösten. De har gett respons på varandras förslag och utvecklat sina konstruktioner tillsammans. Sedan är det en häftig upplevelse att åka in till Chalmers för att tävla med sina bidrag. Och självklart blev det extra stort för dem som fick komma tillbaka och ta emot pris från Nobelpristagaren.

Läs mer och se bilder från Chalmers tävling "Rädda ägget".länk till annan webbplats

Kontakt

Johanna Englund
Lärare i NO/teknik, Önnerödsskolan
johanna.englund@harryda.se