13 maj 2020
Lyssna

Härrydaelevers astmauppfinning prisas

studenter får teknikpris

En astmainhalator som är både snygg och funktionell. Det har teknikeleverna Sofia Westergren, Isabelle Eén och Hanna Ekhage tagit fram. Nu prisas de för sin uppfinning.


I början av april delades Tekniska Museets Vänners teknikpris för innovation och samhällsnytta ut. Priset består av tre stipendium på 1 000 kronor/person och bland vinnarna fanns Härrydaeleverna Sofia Westergren, Isabelle Eén och Hanna Ekhage som alla går Teknikprogrammet på Hulebäcksgymnasiet i Mölnlycke. Trion har skapat inhalatorn utifrån förutsättningen att ingen ska behöva skämmas för sin sjukdom.
– Det är roligt att vi har fått så bra respons på vårt arbete och vi ser fram emot att se vad de nya kontakterna vi har fått kan leda till i framtiden, säger Sofia, Isabelle och Hanna.

Deras projekt Venti, Design- och funktionsutveckling hos inhalatorer prisas med motiveringen:

Projektet har skapat en inhalator för astmatiker som uppfyller sedvanliga funktionella krav. Innovativt är att processen tagit psykologiska och estetiska hänsyn med utgångspunkt i användarens situation. Resultatet bekräftar den framtagna modellens överlägsenhet.”

astmainhalator uppfinning

Uttagna till forskarlandslag

Med sin uppfinning Venti har Sofia, Isabelle och Hanna även blivit uttagna till Sveriges Unga Forskningslandslag.

Sveriges Unga Forskningslandslag utses varje år på Forsknings-SM, utställningen Unga Forskare, och består av landets mest framgångsrika ungdomar inom naturvetenskap, teknik, matematik och ingenjörsvetenskap. Landslaget representerar Sverige på några av världens största vetenskapstävlingar för unga.

Kontakt

Mikael Svensson, rektor
031-724 66 24länk till annan webbplats
mikael.svensson@harryda.se