Denna nyhet är äldre än sex månader och är kanske inte aktuell längre.
15 november 2019
Lyssna

Elever ger hållbarhetstips till lokala företag

Håkan Andersson från Cramo tittar på modell med solceller, byggd av elever på Önnerödsskolan i projektet Tillsammans för Agenda 2030. 14 nov 2019. Fotograf: Anna Sigvardsson. Medgivande finns.

Elever från årskurs 8 på Önnerödsskolan tipsar Håkan Andersson från Cramo om att sätta solpaneler på företagets tak. Foto: Anna Sigvardsson

I projektet "Tillsammans för Agenda 2030” har elever arbetat fram förslag åt lokala företag, kring hur de kan bidra till en mer hållbar utveckling. I dagarna redovisar eleverna sina förslag för företagen. Elevarbetena finns att ta del av i Landvetter kulturhus och Rävlanda bibliotek under kommande veckor.

Under hösten har elever i årskurs åtta på Landvetterskolan, Rävlandaskolan och Önnerödsskolan deltagit i projektet Tillsammans för Agenda 2030. Projektet är en del i Härryda kommuns arbete för att öka kunskap och samverkan kring FN:s globala mål för hållbar utveckling, Agenda 2030.

Konkreta förslag till företagen

I projektet har eleverna fått agera konsulter åt lokala företag som vill lära sig mer om hållbarhetsarbete. Efter studiebesök hos företaget de arbetat för, har eleverna fördjupat sig i de globala målen och valt ut något eller några mål som företaget kan fokusera på. Därefter har eleverna jobbat fram konkreta förslag, som företagen får ta del av genom redovisning och i affischformat. Några av elevgrupperna har även tagit fram modeller för att visa på möjligheterna för företaget.

Elever i årskurs 8 på Landvetterskolan har tagit fram en modell av en husvagn för undervisning i hållbart husvagnsliv, för företaget Josefssons husvagnar, i projektet Tillsammans för Agenda 2030. 2019. Foto: Anna Sigvardsson

Elever i årskurs 8 på Landvetterskolan har tagit fram en modell av en husvagn för undervisning i hållbart husvagnsliv, för företaget Josefssons husvagnar. Foto: Anna Sigvardsson

Utställningar i Landvetter och Rävlanda

För den som vill ta del av elevernas förslag och arbeten, finns de att se på Landvetters kulturhus den 18-22 november (arbeten från Landvetterskolan och Önnerödsskolans) och på Rävlanda bibliotek den 25 november-2 december (Rävlandaskolans arbeten).

Detta är Tillsammans för Agenda 2030

Projektet samordnas av kommunens kreativa resurscenter Tellus.

Företagen som medverkat i den här omgången av Tillsammans för Agenda 2030 är: Breas Medical, Chalmers golfklubb, Cramo, Habasit AB, Josefssons husvagnar, Novaflex Inredningar AB, Rävlanda pizzeria, StarMobility och Tvåtumfyra.

Läs mer om projektets upplägg och innehåll i projektfoldern: Tillsammans för Agenda 2030 (pdf)länk till annan webbplats

Mer information om Härryda kommuns arbete med Agenda 2030 hittar du på harryda.se/agenda2030länk till annan webbplats

Kontakt

Karin Lagerström
verksamhetsutvecklare Tellus resurscenter
031-724 67 10 
karin.lagerstrom@harryda.se

Linda Lindberg
verksamhetsutvecklare Tellus resurscenter
031-724 87 83
linda.lindberg@harryda.se