15 november 2019
Lyssna

Elever ger hållbarhetstips till lokala företag

Håkan Andersson från Cramo tittar på modell med solceller, byggd av elever på Önnerödsskolan i projektet Tillsammans för Agenda 2030. 14 nov 2019. Fotograf: Anna Sigvardsson. Medgivande finns.

Elever från årskurs 8 på Önnerödsskolan tipsar Håkan Andersson från Cramo om att sätta solpaneler på företagets tak. Foto: Anna Sigvardsson

I projektet "Tillsammans för Agenda 2030” har elever arbetat fram förslag åt lokala företag, kring hur de kan bidra till en mer hållbar utveckling. I dagarna redovisar eleverna sina förslag för företagen. Elevarbetena finns att ta del av i Landvetter kulturhus och Rävlanda bibliotek under kommande veckor.

Under hösten har elever i årskurs åtta på Landvetterskolan, Rävlandaskolan och Önnerödsskolan deltagit i projektet Tillsammans för Agenda 2030. Projektet är en del i Härryda kommuns arbete för att öka kunskap och samverkan kring FN:s globala mål för hållbar utveckling, Agenda 2030.

Konkreta förslag till företagen

I projektet har eleverna fått agera konsulter åt lokala företag som vill lära sig mer om hållbarhetsarbete. Efter studiebesök hos företaget de arbetat för, har eleverna fördjupat sig i de globala målen och valt ut något eller några mål som företaget kan fokusera på. Därefter har eleverna jobbat fram konkreta förslag, som företagen får ta del av genom redovisning och i affischformat. Några av elevgrupperna har även tagit fram modeller för att visa på möjligheterna för företaget.

Elever i årskurs 8 på Landvetterskolan har tagit fram en modell av en husvagn för undervisning i hållbart husvagnsliv, för företaget Josefssons husvagnar, i projektet Tillsammans för Agenda 2030. 2019. Foto: Anna Sigvardsson

Elever i årskurs 8 på Landvetterskolan har tagit fram en modell av en husvagn för undervisning i hållbart husvagnsliv, för företaget Josefssons husvagnar. Foto: Anna Sigvardsson

Utställningar i Landvetter och Rävlanda

För den som vill ta del av elevernas förslag och arbeten, finns de att se på Landvetters kulturhus den 18-22 november (arbeten från Landvetterskolan och Önnerödsskolans) och på Rävlanda bibliotek den 25 november-2 december (Rävlandaskolans arbeten).

Detta är Tillsammans för Agenda 2030

Projektet samordnas av kommunens kreativa resurscenter Tellus.

Företagen som medverkat i den här omgången av Tillsammans för Agenda 2030 är: Breas Medical, Chalmers golfklubb, Cramo, Habasit AB, Josefssons husvagnar, Novaflex Inredningar AB, Rävlanda pizzeria, StarMobility och Tvåtumfyra.

Läs mer om projektets upplägg och innehåll i projektfoldern: Tillsammans för Agenda 2030 (pdf)länk till annan webbplats

Mer information om Härryda kommuns arbete med Agenda 2030 hittar du på harryda.se/agenda2030länk till annan webbplats

Kontakt

Karin Lagerström
verksamhetsutvecklare Tellus resurscenter
031-724 67 10 
karin.lagerstrom@harryda.se

Linda Lindberg
verksamhetsutvecklare Tellus resurscenter
031-724 87 83
linda.lindberg@harryda.se