25 mars 2022

Ekdalaskolans sjätteklassare samlar in pengar till Ukraina

Tanwa, Thea och Selma i klass 21D säljer kakor i kommunhuset

Tanwa, Thea och Selma i klass 21D säljer kakor i kommunhuset

Över 65 000 kr! Så mycket pengar har sjätteklassarna på Ekdalaskolan i Mölnlycke hittills samlat in till behövande i Ukraina. Pengarna har de fått in genom att sälja hembakta kakor och via donationer.

När Ryssland inledde invasionen av Ukraina kände sjätteklassarna på Ekdalaskolan att de ville göra en insats för att hjälpa människorna i Ukraina. Tillsammans med sina lärare startade de en insamling via UNHCR och började att samla in pengar.

Vill göra skillnad på riktigt

På Ekdalaskolan har de mottot att göra skillnad på riktigt, både på individ- och gruppnivå. Det handlar bland annat om att utveckla kunskaper och färdigheter hos eleverna så att de ska kunna delta i samhället på ett ansvarsfullt sätt. Elevernas insamling till Ukraina är ett konkret exempel på detta.

På skolan pratade de mycket om den ryska invasionen av Ukraina och både elever och lärare kände en maktlöshet över det som sker. Tillsammans funderade de på hur de skulle kunna göra en insats för att hjälpa människorna i landet.

– På Ekdalaskolan vill vi att eleverna ska kunna agera och vara med och påverka saker i samhället. Vi pratade med eleverna om det som händer i Ukraina och om vi tillsammans kunde stötta befolkningen på något sätt, säger Ulf Ellbring, lärare i so-ämnen på Ekdalaskolan.

Några elever kom på att de skulle kunna baka olika sorters fikabröd och sälja för att få in pengar till behövande i Ukraina. Lärarna i arbetslaget runt sjätteklassarna presenterade idén för sina elever som tyckte att det var en bra idé. När eleverna tillfrågades om vilka som kunde tänka sig att hjälpa till så var det i princip alla elever som ville göra det. Med hjälp av lärarna startades en insamling via UNHCR, lärarna har även hjälpt till att organisera och stöttat eleverna på olika sätt.

Långt över förväntan

Insamlingen Ekdalaskolans sexor för Ukraina är en del av UNHCR:s nationella insamling och går att följa i realtid på deras hemsida. På fritiden har eleverna i de fyra klasserna bakat och spridit information om insamlingen via sociala medier, informationsblad och sina föräldrar. Tanken var från början att samla in några tusen kronor men det nådde eleverna redan innan de hade börjat att baka och sälja.

– Målet var att samla in 2 000 kronor, det nådde vi första dagen innan vi hade börjat att baka. När vi började sälja kakorna så hade vi redan samlat in mycket pengar och nu vi sålt massor av kakor, säger Frank i klass 21A.

Frank och Charlie i klass 21A

Frank och Charlie är positivt överraskade över hur mycket pengar eleverna har samlat in.

Det hembakta fikabrödet har eleverna sålt inne på kommunhuset, Hulebäcksgymnasiet och på torget i Mölnlycke.

– De första dagarna sålde vi kakor för väldigt mycket pengar. Jag trodde aldrig att vi skulle få in så mycket pengar. Det har varit kul att man enkelt kunnat följa hur mycket pengar vi har samlat in, säger Charlie i klass 21A.

Utvecklande och viktigt

För att kunna sälja det hembakta fikabrödet har lektionstid bland annat använts. Förutom att få in pengar till behövande i Ukraina så beskriver Ulf Ellbring att aktiviteterna är viktiga även på andra sätt.

– Vi har använt både raster och lektionstid till att sälja kakor. Sen har vissa även sålt på fritiden. Det finns många delar i det här, bland annat den sociala utvecklingen med att stå och sälja och försöka påverka, den är väldigt viktig, säger Ulf Ellbring.

Abdullha och Willgot i klass 21B

Abdullha och Willgot tycker det är viktigt att göra det man kan för att hjälpa behövande i Ukraina.

Eleverna berättar att de har blivit positivt bemötta och fått beröm för sin insats när de stått och sålt sina produkter. Flera personer har även kommit tillbaka och köpt mer kakor. Kakorna har kostat 20 kr styck men många har valt att betala betydligt mer än så för dem.

– Det har varit roligt att få hjälpa till och bidra till att de i Ukraina kan få det lite bättre, att de får vara varma och får tillräckligt med mat. Sen har det har tagit lite tid att baka och sälja, säger Willgot i klass 21B.

– Förutom att sälja hembakta kakor och muffins så har vi har även sytt ukrainska flaggor för att ha som dekoration. Det känns viktigt att hjälpa till, säger Abdullah i klass 21B.

Just nu har eleverna tagit en paus med att baka och sälja fikabröd till förmån för Ukraina. Om det blir en fortsättning har man inte bestämt än.

– ​​​​​​​Vi har låtit det vila lite nu, vi får se om det blir en fortsättning. Det har varit ett enormt engagemang både bland elever och lärare och det har gett massor av energi. Det har också varit väldigt kul att vi har hittat något som alla kan samlas kring och brinna för, avslutar Ulf Ellbring.

Insamlingen

Här kan du ge en gåva till elevernas insamling Länk till annan webbplats.

Information med anledning av kriget i Ukraina

Du hittar uppdaterad information och svar på vanliga frågor om vad kommunen gör kopplat till situationen som kriget i Ukraina skapar på www.harryda.se/ukraina