7 juni 2021
Lyssna

Du langar väl inte!

Ölburkar och glas ligger på en gräsmatta

Snart kommer ett efterlängtat sommarlov för Härrydas skolungdomar. Men med skolavslutningarna ökar också sammanhangen då unga under 18 år dricker alkohol.

Alkohol ökar risken för ungdomar att råka illa ut och de allra flesta 20-25-åringar i Sverige skulle inte köpa ut alkohol till minderåriga. Men de flesta ungdomar som dricker alkohol får den ändå från någon de känner. Den vanligaste källan är pojkvän/flickvän, kompisar, syskon och kompisars syskon. Även föräldrar är en vanlig källa.

Ökad alkoholförbrukning bland unga

I LUPP-enkäten Pdf, 1.6 MB., som Härrydas skolelever i årskurs 8 och gymnasiets år 2 besvarade hösten 2020, framkommer det att ungefär hälften av ungdomarna i 2:an på gymnasiet dricker alkohol minst en gång i månaden. I årkurs 8 var samma andel ungefär var tionde tjej och var tjugonde kille. Det är något fler än vid förra mätningen 2017. En del uppgav även att det inte vet om de får lov att dricka för sina föräldrar eller inte.

Som förälder till en tonåring kan det vara utmanande att ta de där samtalen om alkohol. Till stöd finns bland annat Tonårsparlören som är en handbok för föräldrar om ungdomar och alkohol. Den innehåller tips, argument och fakta som kan göra livet som tonårsförälder lite lättare.

Tips till unga vuxna och föräldrar i kommunen:

Läs mer om insatser för en trygg och drogfri miljö

Kontakt

Elin Wallner, Verksamhetsutvecklare
elin.wallner@harryda.se