Denna nyhet är äldre än sex månader och är kanske inte aktuell längre.
5 augusti 2021

Kultursommarjobb med zombie-tema

Ungdomar filmar en scen för zombie-film, där händer syns genom en frostad glasruta.

I sommar har 165 av kommunens ungdomar i åldern 16-17 år feriejobb inom någon av kommunens verksamheter. Några som fått ett lite udda men roligt sommarjobb är gänget på Landvetters kulturhus. Under tre veckor skapar de en zombie-film, som har premiär den 12 augusti.

Kommunens feriejobb lottas ut bland de sökande. Uppgifterna kan innebära allt från städning, måltidsservice och parkarbete till att hålla fotbollsskola – eller skapa zombiefilm. Sökande får ange vilket eller vilka områden de är intresserade av. För kulturdelen behöver de även skriva ett brev och berätta om varför just de vill komma med i kulturgruppen.

Ella Holmström från Pixbo, 16 år, är en av de tretton ungdomar som fått feriejobb inom kultur i sommar. Ella har många års erfarenhet av teater, manusarbete och gillar även att teckna, läsa och skriva.

– Det är första året som jag fick söka sommarjobb genom kommunen. Det är ett jättebra jobb! Jag får ju jobba med något jag ändå tycker är kul, så det är fantastiskt att få betalt för det också.

Att det ger bra arbetserfarenhet tycker Ella, eftersom jobbet innebär fasta tider, intensivt arbete, eget ansvar och disciplin för att bli klara i tid.

Skapar film genom lagarbete

Kulturferiearbetarna jobbar i tre veckor. På temat zombier har de under första veckan skrivit ett filmmanus, övat scener, skapat rekvisita och informationsmaterial.

– Just nu är vi mitt upp i att filma scenerna, berättar Ella Holmström. Sedan ska vi redigera, lägga musik och nästa vecka är det premiär.

Ungdomarna i gruppen har olika kunskaper att bidra med i arbetet. Medan Ella jobbat i ateljén med smink och kostym har andra suttit i studion och skapat ljud, filmmusik eller redigerat. Innan jobbperioden är över hoppas Ella på att lära lite mer av vad andra i gruppen kan, exempelvis filmredigering.

Till dem som vill söka feriejobb nästa är Ella Holmströms tips:

– Sök allt som du kan tänka dig att göra – det är hög konkurrens på få platser. Vill du jobba med kultur, lägg ner tid på att skriva ansökningsbrev. Jobbet ger bra erfarenheter och är jättekul!

Ungdomar uppställda för fotografering i korridor, med armarna om varandra.

En del av gänget som jobbar med kultur i sommar. Ella Holmström på andra plats från vänster.

Zombie-filmen ”Rutten” visas på Landvetter kulturhus den 12 augusti

Vid filmpremiären spelar skaparna även livemusik från filmen och visar upp den rekvisita de skapat. Antalet platser till premiären är begränsat.

Mer information om premiären av ”Rutten” på kulturwebben Länk till annan webbplats.

Mer information om feriejobb i Härryda kommun

Kontakt

Anna Gustafsson, kulturutvecklare
anna.m.gustafsson@harryda.se
031-724 87 10