Till innehållet

Lisa Jakobsson, undersköterska

Lisa Jakobsson, undersköterska, jobbar på demensboendet Östra Bygården i Landvetter.

Vad är det bästa med ditt yrke?

– Alla människomöten! På ett demensboende kommer du nära för du måste skapa relationer för att brukaren ska kunna lita på dig. Det finns ingen dag som ens påminner om den andra, och det gillar jag.

– Undersköterska är ett fantastiskt jobb - det vill jag verkligen sprida till alla unga som ska välja bana i livet. Det är inte lätt, för du möter brukare och anhöriga i svåra situationer, och det kräver ditt fulla engagemang, men det är ett jobb som verkligen förtjänar stolthet.

Varför valde du att börja jobba i Härryda kommun?

– När jag fick barn sökte jag mig utanför stan och det blev Landvetter. Samtidigt dök det upp ett jobb på Ekdalagårdens äldreboende i Mölnlycke. Även om jag har bytt arbetsplats i kommunen så är tänket lika; du får mycket ansvar, men också stor frihet – utifrån uppdragets regler och ramar förstås. Jag tycker det är en jättebra kommun, både att bo och jobba i.

Hur ser en typisk arbetsdag ut?

– Jag börjar antingen klockan 7 eller 13. Först läser jag igenom journalanteckningarna och stämmer av med personal om nåt speciellt hänt men också vad som är planerat.

– Brukarnas vardag ska vara så hemlik och trygg som möjligt och det innebär att vi stöttar i allt från att fixa frukost, till att klara sina badrumsbesök så självständigt som möjligt eller medverka i samtal om tankar och känslor som berör brukaren. Ibland får man putta på lite, när motivationen och viljan tryter.

– Eftersom det är brukarnas behov som styr min dag så blir det sällan som jag själv planerat, utan jag får vara beredd på ändringar i dagen hela tiden. Vi är flexibla. Att vara lyhörd och lösningsfokuserad är viktigt, men även att kunna lyssna.

– Brukarna har så mycket att berätta och om jag tar tid att lyssna så kan jag lära mig så mycket. Om livet förr, hur det var att växa upp under krigsåren och mycket mycket mer. Jag tror jag lärt mig mer av brukarna än under historielektionerna!

Vad har du för utbildning?

– Jag är undersköterska. För några år sedan blev jag vald till årets handledare i regionen och efter att ha föreläst en del så ville jag fylla på med mer kunskap. Nu läser jag till specialistundersköterska, det är både roligt och jobbigt, men mest roligt!

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkterAnge din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Senast ändrad: 2022-09-01