Kontakt
Lyssna

Mölnlycke kulturhus

Kulturhuset

Mölnlycke kulturhus är navet för kulturen i Härryda kommun. Härifrån utgår kulturverksamhet som innefattar kulturskola, bibliotek och konst- och program. Inom konst- och program anordnas bland annat teater, konserter, utställningar och föreläsningar över hela kommunen. I Kulturhuset visas även film och bio.

Kulturchef Berit van Lokhorst tar oss med på en resa genom två decennier

Ett par hus, en ladugård och en äng som sluttade ner mot ån, ja så såg det ut innan Kulturhuset kom på plats. Då, i slutet på 80-talet, när Mölnlycke centrum var koncentrerat till Råda torg, var det många som hade synpunkter på läget och tyckte att den nya placeringen var ocentral!

– Biblioteket låg då ovanför Hvarfvéns. Det var trångt, vi saknade hiss och hade inga ytor att visa barnteater och liknande på. Under de goda åren i slutet på 80-talet dög det liksom inte att ha ett litet torftigt bibliotek utan möjlighet att erbjuda något kulturprogram, berättar kulturchef Berit van Lokhorst, som varit med från början; de tio första åren som bibliotekschef och de tio senaste som chef för hela kulturverksamheten.

Milstolpe 1: Hulebäcksgymnasiets etablering

Januari 1990 stod 50-miljonerbygget klart och förutom ett större bibliotek och en stor samlingssal/biograf rymdes även en konsthall, Nemeshallen, uppkallad efter Endre Nemes, vars konstsamling kommunen fått förvalta. På andra våning blev det kontorsytor och café.
–  När Hulebäcksgymnasiet startade 1995 kan man säga att vårt uppdrag förändrades. Som gymnasiebibliotek fylldes huset av unga människor som sökte information eller satt och grupparbetade. Det som en del befarade skulle bli stökigt blev istället en stor tillgång för oss och det har utvecklat biblioteket enormt.  

Milstolpe 2: Utbyggnaden ner mot ån

För ett par år sedan var det dags att växa igen, denna gång ner mot ån. Café med tidningshall, ateljé för skapande verksamhet, mötes- och studierum i olika storlekar, samlingssal för mindre föreställningar, utomhusscen/terrass, fler möjligheter att uppleva konst och några fler kvadratmeter till biblioteket var resultatet. 
– En av tankarna med utbyggnaden var att huset skulle fungera ännu bättre som mötesplats. Och det fick verkligen en annan karaktär och blev mer levande. Idag är det en träffpunkt för många föreningar och jag ser gärna fler initiativ som till exempel stickcaféet som en privatperson anordnar här en kväll i veckan eller seniorcaféet som Röda korset har på torsdagar. Jag skulle vilja att invånarna tog till sig huset ännu mer, att alla hittade hit, helst ska folk studsa in och ut härifrån!

Huset fyller många viktiga funktioner

Under samtalets gång återkommer Berit van Lokhorst då och då till en fiktiv figur; "tant Elsa med sin rullator". "Tant Elsa" är en flitig besökare, hon lånar inte alltid något, men hon går runt och tittar lite, ser studenterna som arbetar, barnen och föräldrarna som sitter och läser...
– Huset fyller en viktig social funktion för alla de som känner sig lite ensamma emellanåt. Vi har haft besök av artister som till exempel Povel Ramel, Lill Lindfors och Sven Wollter, och det har förstås varit fantastiskt, men det som ändå känns viktigast är att vi i vardagen kan ge människor, som tant Elsa till exempel, något ytterligare. Om det sen är en liten pratstund med bibliotekarien över disken eller en konstupplevelse på väg in till bion, så fyller det en viktig funktion.

Flitiga låntagare

Att Härrydaborna är flitiga låntagare är inget nytt. Vi tillhör toppen bland landets kommuner vad det gäller antal lån per invånare. Tittar man bara på barnböcker så ligger vi ännu bättre till. Hur lyder framgångsreceptet?
– Vi har ju många barnfamiljer och de är ofta flitiga låntagare. Men jag tror också att vår öppna attityd har spelat roll. Att vi inte skulle köpa in vissa böcker för att de inte var "fina" nog, den inställningen har vi aldrig haft. Det vore förfärligt om vi satte oss till doms över vad människor vill läsa. Det som efterfrågas ska vi självklart erbjuda.

Husets styrka?

– Det är nog bredden, att vi erbjuder lite av varje. Jag hoppas och tror att det känns ganska kravlöst och opretentiöst att slinka in här och låna en bok, bläddra i en tidning över en kopp kaffe, kanske titta på lite konst eller sätta sig i en av fåtöljerna och bara vara en stund. Det finns en demokratisk aspekt på detta. Att det i vår kommersiella tid finns ett ställe dit man kan gå utan att det varken kostar eller krävs något av dig.
– Men du kan också träffa dina politiker, lägga ditt föreningsmöte i de fina lokalerna på andra våning.

Något som ligger dig extra varmt om hjärtat?

– Jag är stolt över all kultur vi ger till förskolan och grundskolan. Att alla kommunens 6 000 barn och ungdomar får minst en upplevelse per år. Där, bland alla barn, har jag faktiskt haft mina roligaste och mest storslagna kulturupplevelser själv!

Kontakt

Karin Brämberg,
enhetschef
Mölnlycke kulturhus
031-724 64 09
karin.bramberg@harryda.se

Mölnlycke kulturhus
Biblioteksgatan 2, Mölnlycke

Hitta hit på kartanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kulturhusets bibliotek
Kulturhuset
Kulturhuset, nya delen