Kontakt
Lyssna

Fairtrade City Harryda

Missa inte världens största Fairtrade-fika, World Fairtrade Challenge, mellan 11–13 maj 2017.

Enskilda personer, arbetsplatser och organisationer – alla kan delta genom att anordna en fika med minst en Fairtrade-märkt produkt. Glöm inte att anmäla din fikapaus.länk till annan webbplats

- Att anordna en Fairtrade-fika är ett lätt och roligt sätt att sprida kunskap om varför Fairtrade behövs. Eftersom vi är en Fairtrade City vill vi uppmuntra så många som möjligt att delta i kampanjen och på så sätt göra skillnad för odlare och anställda som lever i länder med utbredd fattigdom, säger Pia Essunger, utvecklingssamordnare i folkhälsa och samordnare för Fairtrade City i Härryda kommun.

Fairtrade kommer efter kampanjen att skicka ut pressmeddelanden där det kommer att synliggöras vilken kommun inom respektive län/region som har haft flest fikadeltagare per capita.

Mer information om World Fairtrade Challengelänk till annan webbplats.

Vinnare utsedda bland rekordmånga Fairtrade-fikande

Torsdagen 20 oktober var det dags för årets Fairtrade-fika och i Härryda kommun var det fler än någonsin som tog tillfället i akt. Antal anmälda deltagare stannade på hela 5112 stycken och därmed placerar sig Härryda kommun på plats 8 av landets alla kommuner.

Många var även med i utlottningen av fina priser och de som vann var Rullstenens förskola och Izabella och Anna Widhe. De vann var sitt kakfat fyllda med härlig Fairtrade choklad. Kakfaten är tillverkade i Indien och producenten heter Noaks Ark i Moradabad. Han startade 1986 med målet att höja hantverkarna ur fattigdom samt att bevara kulturella hantverkstraditioner genom rättvis handel. Idag har man 35 heltidsanställda och ger försörjningsmöjlighet till över 500 hantverkare.

Hela Härryda fikar 20 oktober

Torsdag 20 oktober är det dags igen att fika Fairtrade! Över hela Sverige fikas det denna dag när vi uppmärksammar Fairtrade lite extra. Var med du också - bjud lilla mamma, närmsta grannen, jobbarkompisarna, fotbollslaget eller barnens kompisar på fika eller fruktstund som innehåller minst en Fairtrade-märkt produkt. Ju fler vi är som fikar, desto större skillnad gör vi för de som odlar och producerar Fairtrade!

Anmäl hur många ni är som fikar här i vårt anmälningsformulär. Vill du vara med i utlottning av fina och schyssta priser? Fyll då också i din e-postadress i anmälan, så att vi kan kontakta dig. Hoppas det smakar!

Mariella Johansson vann Hela Härryda bakar 2016

Det var fem fantastiska, smakrika och innovativa bakelser som tävlade i årets Fairtrade tävling, lördagen den 10 september. Solen sken och hotade nästan att smälta bort bidragen. Många besökare kom då till räddningen och provsmakade och snart var alla fat tömda. Vår eminenta jury bestående av Anna Lind, kostutvecklare HK, Pernilla Sjöberg, Fairtrade-ambassadör, Maria Kornevik, ordförande i kommunfullmäktige, Elvira Isip, förra årets vinnare samt Marcel Nilsson, kökschef på Hällsnäs, och den hängivna publiken röstade enhetligt. 

Mariellas hösttårta både såg ut och smakade bäst! Mariella kommer därmed att bli vårt Fairtrade ansikte utåt inför vårt deltagande i den nationella fikautmaningen Fairtrade Challenge som är den 20 oktober.

Vi säger grattis till Mariella och stort tack till alla deltagare, juryn och publiken!

Vi blev Fairtrade City 2015!

Av Sveriges alla Fairtrade Cities har Härryda utsetts till Fairtrade City 2015. Motiveringen lyder:

"Fairtrade City Härryda är ett föredöme i fråga om konsumtion av rättvist handlade produkter och det strategiska arbetet med detta. Härrydas målsättning i kommunen är att ta vidare steg för rättvis handel och etisk konsumtion, i nära samverkan med näringslivet och civila samhället och möjliggöra för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom att utvecklas, inte minst inför kommande klimatutmaningar. Detta ligger i linje med de nya globala utvecklingsmålen i Agenda 2030 och bidrar till visionen om en hållbar värld fri från fattigdom."

15 maj delades utmärkelsen ut i samband med vårmarknaden och Mölnlyckeloppet. Vi blev Fairtrade City 2015länk till annan webbplats

Fortsatt högt fikadeltagande

Hela 3606 kommuninvånare anmälde fikadeltagande 15 oktober 2015! Det innebär 10 procent av kommunens befolkning och placerar oss på andra plats i regionen och plats 21 i hela landet. Tack alla ni som fikade för en god sak!

Stort intresse för Hela Härryda bakar!

Lördagen 12 september 2015 var det premiär för Hela Härryda bakar - en extra god baktävling där kommuninvånare tävlade i bakning med kravet att använda minst tre Fairtrade-ingredienser.

Vinnaren, som fick flest röster av såväl publiken som juryn, blev Elvira Isip, som med sin Sommardröm (vanilj- och jordgubbsmoussetårta) tog hem segern som årets Fairtrade-bagare. Vi säger grattis och stort tack till alla deltagare, proffsig jury och hängiven publik.
Det vinnande receptet: Elviras sommardrömPDF

Följ Fairtrade City-arbetet på Facebook

På Facebook kan du följa styrgruppens arbete i Fairtrade City Härryda.
Fairtrade City Härryda på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Fler konsumerar, säljer och köper Fairtrade-märkt

Fairtrade-märkning är en oberoende produktmärkning. När du väljer Fairtrade-märkta produkter bidrar du till förbättrade arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer. Allt fler arbetsplatser i kommunen serverar Fairtrade-märkt kaffe och te, bland annat Härryda kommun. Är din arbetsplats eller favoritbutik med på listan?
Arbetsplatser och försäljningsställen som serverar Fairtrade-märkta produkteröppnas i nytt fönster

Styrgruppen i Härryda kommun

För att kunna vara en Fairtrade City behövs en styrgrupp. Styrgruppen är navet i arbetet och ansvarar för kontroll och rapportering till Fairtrade Sverige. Gruppen ansvarar också för att det informeras lokalt om etisk konsumtion; en av hörnpelarna i Fairtrade City arbetet handlar ju om informationsspridning och opinionsbildning.

I kommunens styrgrupp hittar du allt från kommunalråd till präster, butiksinnehavare och kockar. Det gäller för styrgruppen att vara kreativ i planerandet av aktiviteter och i marknadsföringen av kommunen som en Fairtrade City. Det kan bland annat resultera i gula bananer i människostorlek på gator och torg.

Styrgruppen i Härryda kommunPDF

Fairtrade City Härryda -varför då?

2010 fick Härryda kommun sitt Fairtrade-diplom. För att få fortsätta att få kalla sig en Fairtrade City krävs att kommunen uppvisar förbättringar varje år.
Därför är vi en Fairtrade City.öppnas i nytt fönster

Fairtrade gör skillnad - se filmen

Handeln med Fairtrade-märkta produkter innebär innebär att mer än fem miljoner människor i tredje världen får bättre levnads- och arbetsvillkor.
Se filmer om Fairtrade-odlare och deras arbetelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt

Pia Essunger, samordnare
031-724 84 15
pia.essunger@harryda.se

Relaterad information