Kontakt
13 april 2017
Lyssna

Unga vuxna säger nej till langning

Under vecka 16 får alla Härrydabor som fyller 20 år under året ett vykort i brevlådan. Fem förebilder från idrottslivet har bestämt sig för att inte förse minderåriga med varken tobak eller alkohol - och vill få fler unga vuxna som tar efter.

Alkohol och tobak är droger som är tillåtna i vårt samhälle. Det betyder dock inte att varken tobak eller alkohol är ofarligt. Exempelvis visar forskning att ungdomars hjärnor inte är färdigutvecklade före 25-årsålder och är mer sårbara för skadliga effekter av både tobak och alkohol.

– Därför är det viktigt att alla vuxna tar sitt ansvar och hjälper till att förhindra minderåriga att börja använda tobak och alkohol och senarelägga alkoholdebuten, säger Pia Essunger, drogförebyggande samordnare i Härryda kommun.

Vykort från idrottsprofiler

Inför valborg skickas ett vykort till alla unga vuxna som under året fyller 20 år med budskapet ”Vi har bestämt oss! Vi langar varken tobak eller alkohol till minderåriga". Det är Nadine Kåmark (Rävlanda cykelklubb), Simon Wandebäck (Härryda handboll), Markus Eriksson (Härryda Hockey Club), Jenny Hansson (Landvetter fotboll) och Felicia Stuhlhofer (OK Landehof) som vill visa att de bryr sig.

Forskning visar att när unga dricker alkohol finns det risk för att de sårar kompisar och familj, har sex som de sedan ångrar samt kan råka ut för olyckor och slagsmål i större utsträckning än de som inte dricker. Unga som röker eller snusar riskerar en sämre hälsa, kondition och ett livslångt beroende av nikotin. Hälsoriskerna blir dessutom större ju tidigare i livet man börjar använda tobak och alkohol.

– Det är glädjande att vi även i år har frivilliga förebilder som genom sitt budskap vill visa att de bryr sig om sina medmänniskor. De flesta som bjuder eller köper ut alkohol till yngre tänker inte på riskerna och är sällan på plats när barnet mår illa eller råkar illa ut på något annat sätt vilket kan få förödande konsekvenser, säger Pia Essunger.

Kampanjen är ett samarbete mellan Härryda kommun och föreningslivet.