Till innehållet

Ökad nöjdhet med kommunens arbete inom upphandling

Nyhet publicerad: 25 apr 2024

Härryda kommun gör framsteg i SKR:s årliga servicemätning Insikt för 2023. Fokus för mätningen är kommunens myndighetsutövning gentemot företag. Inom området upphandling höjer sig kommunen markant från ett nöjd upphandlings index (NUI) på 59 till 68 vilket visar att kommunens arbete inom detta område gett resultat.

Bild på kommunhuset

Foto: Erik Terneborn

Kommunen tar i undersökningen stora steg framåt gällande nöjdheten inom område upphandling, (NUI) från 59 till 68. Inom upphandling kan man se en höjning inom alla sex mätområden vilka är information, tillgänglighet, bemötande, kompetens, rättssäkerhet och effektivitet.

– Vi har tagit del av de synpunkter som vi fått från leverantörerna och arbetat med det som vi bedömt ger bäst effekt. Jag har även presenterat resultatet för alla berörda ledningsgrupper och vi har tillsammans pratat om hur vi kan använda mätningen i vårt förbättringsarbete, säger Marlene Sahibzada, upphandlingschef, Härryda kommun.

Generellt sett är företagen i kommunen nöjda och Härryda kommun ligger på en hög nivå på de flesta områden. Området miljö- och hälsoskydd höjer sig ytterligare från en hög nivå på 71 till nu 75. Områdena markupplåtelse, bygglov och livsmedel tappar något från föregående år och det är samma trend i Göteborg. Kommunen arbetar kontinuerligt med att förbättra servicen inom alla områden för att underlätta för företagen och skapa ett bra företagsklimat.

– Det är mycket glädjande att se att våra företag i kommunen blir allt nöjdare med vår service, bland annat inom upphandling. Det visar att förbättringsarbetet ger resultat. Vi får högst betyg av våra företag när det kommer till attityd, bemötande, engagemang och kompetens. Vi nöjer oss inte utan siktar vidare på att jobba vidare med våra processer, information och rutiner, säger Helena Alterby Nordström, näringslivschef i Härryda kommun.

SKR Insikt

SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) Insikt är en servicemätning av kommunernas myndighetsutövning. I första hand mäts servicen för gruppen företagare. 213 av 290 kommuner deltog i 2023 års undersökning.

Undersökningen genomförs bland företagare som har haft ett ärende inom ett eller flera myndighetsområden. Dessa områden är brandskydd, bygglov, markupplåtelse, miljö- och hälsoskydd, livsmedelskontroll, serveringstillstånd och upphandling. Företagarna får i en enkät besvara frågor om kommunernas service vad gäller information, tillgänglighet, bemötande, kompetens, rättssäkerhet och effektivitet.

SKR Insikt- öppna jämförelser företagsklimatet Länk till annan webbplats.

Kontakt

Helena Alterby Nordström, näringslivschef

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkter



Ange din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt