Till innehållet

Kenyanska elevernas intryck av Sverige och den svenska skolan

Nyhet publicerad: 26 apr 2024

Tre elever från Homa Bay i Kenya har den här veckan fått prova på hur det är i den svenska skolan. De ser stora skillnader mellan länderna både på hur undervisningen bedrivs och på inställningen hos eleverna.

Timothy Omondi, Daniel Manase Wise och Kayla Rita Bugo

De tre kenyanska eleverna är i Sverige tillsammans med politiker och tjänstemän från Homa Bay. Besöket är en del av ett kunskapsutbyte och utvecklingsprojekt, tillsammans med Härryda kommun, för att öka ungas medvetenhet kring karriär och livsval. Elevernas program skiljer sig från övriga delegationens och de har framförallt fått vara med på olika lektioner på Hulebäcksgymnasiet.

– Jag gillar verkligen den svenska skolan. Eleverna har varit väldigt vänliga och jag gillar hur lärararna arbetar. Att de involverar eleverna i lektionerna och att det är mycket grupparbeten. I Kenya utgår undervisningen mer från böckerna, säger Timothy Omondi Owuor som är 19 år gammal och har hunnit ta examen från gymnasieskolan i Homa Bay.

Timothy, Daniel och Kayla har precis varit med på en juridiklektion på ekonomiprogrammet. Idag fick juridiken stå tillbaka för ett quiz där de svenska eleverna fick placera ut afrikas länder på en karta.

Svenska elever behöver bli mer motiverade

Sjuttonåriga Kayla Rita Bugo är tacksam över möjligheten att få besöka Sverige och gästfriheten hon upplevt från alla hon mött. Hon tycker att de svenska eleverna behöver bli mer målmedvetna och tänka mer på vad de ska göra efter studenten.

– De flesta jag har pratat med här vet inte vad de vill bli efter skolan. De behöver ha ett mål med sin utbildning som de siktar på. Inte bara gå i skolan för att de måste. I Kenya tänker man mer på karriären och vad utbildningen ska leda till, säger Kayla som själv vill jobba som mjukvarutvecklare i framtiden.

En annan skillnad mellan skolan i Kenya och Sverige är att man i Kenya har mycket längre skoldagar och att man bor i internat på skolan. Man har heller inte tillgång till egna datorer i undervisningen som de har sett att de svenska eleverna har.

Varma möten och kyligt väder

En även för svenska mått ovanligt kylig aprilvecka har förstås också gjort tydliga intryck på besökarna som under vistelsen bott i Wendelsbergs folkhögskola.

– Jag gillar verkligen naturen här, jag har promenerat i skogen där vi bor och jag tyckte mycket om det. Sverige är rent och tyst men väldigt kallt, säger Timothy Omondi Owuor som vill utbilda sig till journalist.

– Det bästa med resan har varit att få träffa svenska elever och utbyta erfarenheter med dem, säger Timothy.

Läs mer om det kenyanska besöket

Läs mer om kunskapsutbytet mellan Härryda kommun och Kenya

Läs om Hulebäckselevernas intryck av sin resa till Kenya Länk till annan webbplats.

Kontakt

Sanna Ingelstam Duregård, projektledare

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkter



Ange din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt